Art i infants

Dos mons que connecten

Art i infants

És necessari apropar als infants als llenguatges artístics des de ben prest, això els ajuda a descobrir altres maneres de fer.

Quan feim referència a la necessitat de què l’art estigui present a les escoles, no ens referim al fet de què els centres escolars decorin les seves parets amb imatges de grans obres o se’ls doni als infants fotocòpies d’obres reals perquè les pintin després d’haver escoltat un conte sobre l’autor...
està clar que és necessari que els infants sentin parlar d’artistes i coneguin obres importants però, l’educació artística va més enllà.
L’art obre la porta a tota una diversitat de llenguatges, deixa volar la imaginació de qui crea però també de qui percep, permet endinsar-se al món de l’estètica i fomenta l’esperit crític i reflexiu.
Art no és només pintar. A les escoles moltes vegades les activitats artístiques es centren en pintar amb diferents estris i suports però, immergir-se en el món creatiu vol dir tenir a l’abast elements variats que permetin crear en pla i en volum, que donin peu a què cada infant pugui fer a la seva manera: investigant, provant, tocant, inventant, equivocant-se… Els infants són éssers curiosos per naturalesa, per tant, només necessiten que creem espais que els permetin alliberar aquesta curiositat. Podem decorar els centres escolars amb elements artístics: quadres, mòbils, escultures, fotografies d’arquitectura… però també cal plantejar moments i espais que els permetin desenvolupar la seva creativitat, trobant el seu propi llenguatge, coneixent materials i recursos variats. 
A més d’elements destinats a pintar, cal que tenguin l’oportunitat de jugar amb fang, teles, elements naturals (flors, fulles, pedres, branques, pinyes…), objectes metàl·lics, imants, aigua, paper i cartró, peces de fusta… És molt interessant oferir als infants un espai-taller on poder combinar materials, fer les seves invencions, observar també què fan els demés perquè tot plegat els aporta coneixement.
En els espais-tallers no hi hauria d’haver errors, cada un fa a la seva manera i al seu ritme, els infants es van marcant els seus objectius, reptes i projectes als que a poc a poc van donant forma. L’assaig-error és la millor manera d’investigar. El que està clar és que hi ha d’haver un bon acompanyament per part de la mestra o el mestre, qui ha d’observar la tasca dels infants, allò que fan, els seus recursos i possibilitats i pot plantejar qüestions als nins i nines que els ajudin a entendre allò que passa o els ajudi a posar paraules a les seves vivències.

Però més enllà de l’espai-taller (que pot ser un espai dins la mateixa aula, no té perquè ser un espai aliè al que ocupen normalment), hi ha de seguir havent elements estètics i acurats. Juguetes de qualitat, una combinació de colors agradable, una decoració senzilla i clara, fugint de totes aquelles mescles estridents. Igual que els adults, els infants mostren preferència per allò acurat i polit i, per tant, cal tenir cura dels espais on hi fan vida. Apropem als infants a les instal·lacions de joc, acompanyem les activitats de música clàssica, llegim-los poemes, proposem excursions al teatre, organitzem conta-contes, visitem edificis de qualitat arquitectònica… aportem el nostre gra d’arena en la creació d’un bagatge cultural i artístic pels més petits, no subestimem la seva capacitat de percepció, ells i elles estan pendent de tot allò que els envolta, se n’adonen de tots els detalls i mostren una sensibilitat especial. Aprofitem aquestes qualitats per oferir espais i propostes maques, estètiques i creatives.

Això mateix ho podem aplicar a casa. Les famílies també podem apropar als infants a l’art i l’estètica tenint cura del que els oferim. Hem de tenir en compte que, art pot ser tot allò que desperta emocions, tant pels adults com pels infants, per tant, tenguem cura del que oferim als més menuts. Repensem en quins contexts ens movem, cerquem espais atractius, emprem juguetes boniques que siguin atractives a la vista, al tacte i els permetin desenvolupar la creativitat. A casa, mantinguem els espais nets i endreçats, fugim de l’excés d’estímuls i cerquem harmonia. Animau-vos també a conèixer l’opinió dels infants, demanau com es senten, què els sembla tal proposta, què en troben d’allò que han vist… els nins i nines tenen les seves pròpies opinions, els seus gustos i, si els coneixem, els podrem tenir en compte quan triam alguna activitat, materials o decoracions per a ells.

Aprofitem els recursos que tenim al nostre abast

Com sempre deim, per obtenir materials interessants, no cal fer grans inversions, n’hi ha prou en saber observar tot allò que ens envolta i cercar combinacions diferents. 

Despertem l’artista que duim dins!

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *