Un Nadal més solidari

Abans o just després de l'arribada dels Reis d'Orient, és un bon moment per posar ordre a les joguines!

Per Nadal és un moment en què els infants reben regals i, normalment són juguetes. La recomanació és que no rebin un excés de regals però som conscients de què, a vegades, evitar això és complicat...

A tota la família li fa il·lusió regalar als infants propers i, gran part dels regals solen ser jocs o juguetes. Si aquest és el teu cas, volem donar-te alguns consells per reconduir la situació traient-ne un caire solidari. Com? Aprofitant els dies de Nadal que som per casa per fer neteja als espais de joc. Quan els infants són petits, serà tasca nostra, dels adults, retirar allò que ja no empren perquè, a mesura que han anat creixent, han anat tenint altres necessitats i interessos, algunes juguetes van quedant obsoletes. Però quan els infants tenen al voltant de dos anys i mig o tres (dependrà de la maduresa de cada un) ja poden participar en aquesta tasca. El que recomanam és fer tres munts: un amb allò que l’infant empra, un amb allò espatllat o incomplet i un amb allò que ja no li agrada o no necessita.

El primer munt serà tot allò que tornarem a re-col·locar i aprofitarem per re-organitzar: fent noves classificacions, si hi ha vàries zones de joc, decidir on ha de tenir allò que més empra i on allò que utilitza menys. Al segon caramull hi tendrem allò que hem de llençar perquè ja no serveix: jocs incomplets i elements espatllats i a l’últim caramull, hi trobarem juguetes que estan en bon estat però que han perdut l’interès de l’infant i, per tant, podem donar. Podem parlar amb els infants de què hi ha nins i nines que no tenen tantes juguetes i, ben segur que allò que a ells ja no els agrada, aquests infants els hi donaran una nova oportunitat. Podem cercar associacions que recullin juguetes per dur-les-hi i així, que hi hagi més nins i nines que puguin tenir el seu regal per Nadal. Amb aquest petit gest feim valorar als infants allò que tenen, senten parlar de persones que viuen altres realitats i comencen a aportar el seu granet d’arena per ajudar a aquells que tenen situacions complicades. És interessant que aquest gest també el vegin fer als adults, quan feim canvi d’armari també podem aprofitar per donar allò que ja no ens va bé o que ens ha deixat d’agradar i fer als infants partícips d’aquestes tasques, en aquest cas, ni hauria prou en què ens acompanyessin a deixar la bossa de roba recol·lectada. Els infants quan són petits, a través de les seves experiències i d’allò que veuen fer a les persones properes, es van creant la seva idea de món així que, si creixen veient solidaritat, respecte i estima vers allò que ens envolta, estarem educant infants amb valors.

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *