Records d’estiu

Acabam el mes d’agost, ja veim el final de l’estiu i començam a pensar en l’inici de l’escola, el retorn a les rutines i els dies amb horaris més marcats. L’estiu sol ser temps d’esbarjo pels infants, amb activitats i propostes diferents a les de l’hivern, solem estar més en família i amics i més temps fora de casa. Solem recopilar vivències i moments divertits que ens agrada recordar, per això avui us duim una idea per poder recollir aquests records i tenir-los present al llarg de l’hivern!

 

Us proposam fer una capseta de records on poder recollir objectes i fotografies de moments especials que hagi viscut l’infant durant l’estiu: una pedra o copinya de la seva platja preferida, un pal del gelat que es va menjar un dia d’excursió, una foto de la trobada amb amics, una polsera de fil que li va fer la seva cosina gran, les entrades d’un dia al cinema, la figura de ceràmica que va fer al campus d’estiu, etc. Segur que hi ha un bon grapat de petits tresors que fan reviure als vostres infants bon moments de les vacances. Tots aquests objectes poden anar acompanyats d’algunes fotografies de moments importants: si li ha caigut una dent a l’infant, si us heu retrobat amb persones que feia temps que no vèieu, excursions, espectacles… podeu imprimir-les petitones perquè hi càpiguen a la capseta o, si li voleu donar un aire més “chic”, en format polaroid.

Aquesta capseta la pot decorar el vostre infant i guardar-la a un lloc especial per, de tant en tant, obrir-la i recordar tot allò viscut. La pot pintar utilitzant retoladors, pinzells, ceres, pintura de dits… aferrar-hi adhesius variats (estrelles que brillen a la foscor,  d’imatges dels seus personatges preferits, gomets de colors…) també hi pot escriure el seu nom i “estiu 2023” per si, us animau a fer-ne una cada any, fer-ne una col·lecció amb les dates ben marcades. Opcions n’hi ha infinites! El més important és fer partícip a l’infant per tal que se la senti seva i li faci il·lusió crear-la i completar-la. Aquesta capseta es convertirà en una eina que, a més de permetre recordar bons moments al vostre fill/filla, també l’ajudarà a desenvolupar el llenguatge i el concepte de temporalitat. Per aquest motiu, és interessant que pugueu obrir aquesta capseta en família i anar explicant tot allò viscut, d’on prové cada objecte, explicar alguna anècdota que us faci riure, anomenar les persones i llocs que apareixen a les fotografies… ben segur serà un moment que gaudireu tots. Esdevindrà una espècie de joc compartit, reforçareu lligams i estareu treballant, d’una manera ben especial, el llenguatge i la comunicació i, alhora, estareu ajudant al vostre fill/filla a la creació de la seva pròpia història de vida.

Jugar amb els infants, explicar-los-hi contes, passejar plegats, compartir converses… tot això és el que crea lligams entre pares i fills. Cal trobar moments de qualitat per dedicar als menuts de la casa. Sabem que les responsabilitats varies i els horaris laborals no ho fan fàcil però cal ser conscient de la importància d’aquests moments per trobar sempre una estoneta per dedicar als fills/filles.

Pel que fa al tema del llenguatge i la comunicació, sabreu que són eines que es van desenvolupant a mesura que els infants creixen per això, és important que visquin en un context ric, que els adults utilitzem el llenguatge sense infantilitzar-lo i oferiguem models adequats als infants per tal de comunicar-se i explicar-se. Explicar contes, parlar amb ells, interessar-nos per allò que expliquen… són maneres d’anar treballant la comunicació i el llenguatge oral en el dia a dia. Tot plegat, són eines que els permetran la socialització però també esdevindran recursos per explicar allò que senten, allò que pensen, allò que els agrada i allò que no. El llenguatge permet relacionar-se amb els altres però també forma part del desenvolupament del propi jo i l’autoestima. A través de “jocs” o moments com el que us proposam, és una manera d’anar creant la història del propi infant, el nin o nina parla d’ell mateix, de les seves vivències, les seves sensacions i emocions i això li permet anar prenent consciència de sí mateix. Cal donar espai i temps a parlar de sentiments i emocions des de ben petits. A més a més, explicant moments del passat, organitzant fets cronològicament, esteim ajudant als nins i nines a entendre el pas del temps. Quan els infants són petits, viuen el present i no entenen la temporalitat però a poc a poc, es van adonant de l’existència d’aquesta realitat i la van incorporant.

 

Els nins i nines, a mesura que creixen, van incorporant coneixements, eines i recursos per fer front a la realitat del dia a dia. Com més estímuls rebin i com més experiències vagin acumulant, més ampli serà el seu bagatge i més opcions aniran coneixent, fet que els permetrà anar triant allò que més s’adapta a la seva manera de ser i de fer. Cal que els adults siguem conscients de la tasca que suposa créixer, de tots els aprenentatges que implica i, des del dia a dia, fomentem un creixement sa en tots els aspectes. Per aquest motiu, us volíem aportar aquesta idea tan senzilla i simple a primera vista però que, alhora, és un recurs valuós per posar en pràctica a casa i, en forma de joc, anar treballant diferents àrees de desenvolupament.

Us animau a fer la vostra capseta d'estiu?
Digueu-nos què en pensau!

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *