Prendre consciència dels estereotips de gènere

Avui dia tenim accés a molta informació. Les ofertes, en qualsevol àmbit, són ben extenses: cinema, teatre, música, festivals, botigues, alimentació, tecnologia... En el nostre dia a dia ens arriben missatges constants del dret a la llibertat: d’anar vestit com vulguem, d’emprendre negocis innovadors, de poder triar allò que consumim i també ens arriben missatges de la necessitat d’eliminar estereotips de gènere. De la importància de no jutjar als altres però després, contemplam el món que ens envolta i ens sorprèn veure com tot això no acaba de ser real.

Realitats encara massa presents…

A vegades sembla que la mateixa “roda” en la que esteim ficats no ens deixa ser crítics i hauríem de poder reflexionar sobre allò que feim i el que això implica per poder anar millorant. Ens sorprèn veure marques de roba que fan tota la roba de nines rosa i aquest color no apareix en roba de nins, veure com darrerament entre “influencers” embarassades s’ha posat de moda anunciar el sexe de l’infant emprant elements roses o blaus, remarcant de nou els colors tradicionals destinats a nins o nines, veure com els infants petits segueixen pensant que els cabells llargs són per nines i els curts per nins, que si són nines han de dur arracades des de què neixen… petits gestos que, si no ens aturam a observar amb una certa perspectiva, anam normalitzant i, per tant, transmetent als més menuts. Es van fent passes per millorar tots aquests temes, de fet, a la fi veim a catàlegs i anuncis de juguetes nins amb cuinetes i nines amb cotxes però encara hi ha molta feina a fer i és responsabilitat de tots i totes anar millorant aquests aspectes. Evidentment, l’educació comença a casa i cada família s’hauria de plantejar cap a quina direcció vol educar als seus fills i filles, quins valors vol transmetre i actuar diàriament sent fidel a les seves conviccions. I per què us contam tot això? Doncs perquè volem fer saber a tots aquells i aquelles que vulguin contribuir en aquesta “revolta” dels estereotips, que el Carnaval és una bona ocasió per treballar-ho.

Carnaval es caracteritza per disfresses, complements, música, colors, pentinats… que moltes vegades els infants (i també els adults) relacionen amb un gènere en concret quan això, no hauria de ser així. Des de casa i les escoles s’hauria de parlar de gustos, d’idees, de preferències i la necessitat i deure ens atrevirem a dir, que tenim tots i totes de respectar als demés. Es poden cercar contes interessants i parlar dels personatges: “què en trobau de com vesteix aquesta princesa? Deu anar còmoda per anar a lluitar contra un drac?” Provocar situacions per tal que els infants puguin expressar els seus pensaments i, a través de converses, sent respectuosos amb uns i altres, anar abolint estereotips. A les aules ben segur trobarem infants que senten el mateix discurs a casa i d’altres que difícilment abandonaran aquests estereotips però el que hem d’aconseguir com a educadors, és que tots i totes entenguin com d’essencial és el respecte, que no val jutjar a ningú per els seus gustos o les seves maneres de fer, que mentre no es faci mal a ningú, tothom és lliure de triar. Realment, el que estarem inculcant són valors com la tolerància, l’empatia, la igualtat, el respecte… ben importants i necessaris per poder conviure en societat. I vosaltres, com ho feis per treballar aquests valors?

ALGUNS CONTES INTERESSANTS

Contes de bona nit per a nenes rebels

"Perquè totes les nenes haurien de créixer sabent que poden ser tot allò que vulguin ser"

Coses de bruixa

"La bruixa està de molt mala lluna i vol segrestar un nen.
Per què?
Perquè és el que fan les bruixes"

Els meus veïns pirates

"Som els Jolley-Rogers i vivim a la casa del costat. Hem navegat pels set mars, però ara ens quedarem a terra, ben ancorats"

La princesa rebel

"N'estàs tip de sentir el conte del príncep blau? T'agradaria conèixer una princesa amb més ganxo? Aleshores tens a les mans el llibre ideal!"

N'ona la dimoniona

"N'Ona sempre ha volgut representar el dimoni Espira de Foc, però la tradició diu que les al·lotes no poden ser dimoniones..."

La princesa Kevin

"En Kevin és una princesa. Els altres ja se'n poden riure, que li és ben igual. En Kevin és una princesa, i no se'n parli més"

Les princeses també es tiren pets

"El pare de la Laura va agafar el llibre secret de les princeses i li va explicar a la filla una cosa que ningú no sabia... Descobreix aquest secret que la gent desconeix"

Rosa caramel

"Fa més de trenta anys, Adela Turin començà a publicar a Italia la col·lecció <Dalla parte delle bambine>. Molt aviat Esther Tusquets l'edità a Espanya com <A favor de las niñas>, i la convertí en una col·lecció de referència per a la coeducació i la igualtat"

Gràcies. Història d'un veïnat

"Una història sobre la convivència i les relacions humanes. Una història sobre tots nosaltres"

Queda molt camí per recórrer,
és responsabilitats de tots i totes educar per una societat millor.

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *