Parlam de joc

A Il·lusions Efímeres parlam molt de joc, de la necessitat que tenen els infants de jugar però… Què entenem per joc? A què feim referència quan parlam de joc lliure?

Des d’Il·lusions Efímeres sempre parlam de la necessitat de fomentar el joc i de la importància que té aquesta activitat en el dia a dia dels infants però, què entenem per joc? Al diccionari trobam aquesta definició de jugar
 “Passar el temps en alguna cosa que hom fa amb el sol objecte d’entretenir-se, de divertir-se”
per jugar no cal tenir massa coses i sinó, observau a un infant enmig de la natura: una pedra, una branca, fulles seques… qualsevol element pot suposar l’inici d’un joc. El consumisme i la mentalitat competitiva del capitalisme ens ha inculcat que cal comprar moltes juguetes, que millor si parlen diferents idiomes, tenen música i llums i serveixen per aprendre alguna cosa però, la finalitat d’una jugueta, hauria de ser fomentar la creativitat dels nins i nines per tant, com menys accions faci la jugueta, més n’haurà de fer o inventar l’infant. L’infant juga pel plaer que li suposa: crea el seu propi món, es marca les seves normes, juga amb el seu cos… a través del joc descobreix característiques del món que l’envolta, reprodueix situacions quotidianes, es relaciona amb els demés i va dominant el seu propi cos. Així doncs, és cert que s’aprèn a través del joc però això és una peculiaritat que, l’infant quan juga, no contempla, ell o ella juga per pur plaer. En aquests darrers anys, s’han incorporat les pantalles a les nostres vides i molts pares han cregut que són una opció d’oci pels infants… els jocs de tabletes, mòbils, ordinadors i vidiojocs no aporten creativitat ni enginy als més menuts (ni als no tan menuts!) i a més, eliminen tota la part manipulativa i sensorial tan important en els primers anys de vida.

Algun pare o mare pensarà que aquestes noves formes de joc són pràctiques: no ocupen massa espai, el nin/a està entretingut una bona estona, no fan brutor ni capgiren la casa… però, si ho analitzam, el que realment aconseguixen les pantalles és eliminar l’essència d’un infant. Un nin o nina fa renou, es mou, s’enfila, toca, empeny, gira, prova… i per què fa tot això? Perquè ho necessita. Ho necessita per créixer sa, per desenvolupar el seu cos i la seva ment per tant, si esteim eliminant tot això del seu desenvolupament, què passa? Doncs que ens trobam amb nins i nines poc hàbils a nivell motriu, sense idees pròpies, amb una creativitat limitada per resoldre situacions o dificultats de la vida quotidiana, sense recursos per fer front als canvis, sense eines per enfrontar-se a la frustració. Infants que no saben ordenar els seus propis pensaments i això el du a dificultats a l’hora d’organitzar-se (per fer una tasca escolar, per dur a terme activitats quotidianes…) dificultats a l’hora d’aprendre a llegir i escriure, infants poc pacients (estan acostumats a la velocitat de les pantalles) i, ens demanam: és això el que volem pels nins i nines? Pensam que esteim davant un greu problema social, molta gent no es planteja el mal que fan les pantalles a llarg termini ni què esteim transmetent als més menuts (aquí podríem parlar dels valors que sembla que, de cada dia, tenim més oblidats) i creim que és una reflexió ben important per fer, com a usuaris de pantalles, com a mestres o com a pares i mares. 

Cal reprendre l’essència del joc i fer conscient a la societat de la necessitat real que tenen els infants de dur a terme aquesta activitat: passar temps a l’aire lliure, facilitar-los-hi espais que permetin joc motriu, deixar pas a l’observació i contemplació de la natura, inventar jocs, construir cabanes, manipular elements quotidians, organitzar minimóns… Nosaltres volem fer ressò de la vertadera essència del joc. Volem fer veure com, per fomentar el joc lliure, no calen grans inversions ni espai de somni, que n’hi ha prou amb elements quotidians, oferint materials i juguetes als nins i nines que els permeti desenvolupar la seva creativitat.

 

Il·lusions Efímeres

El joc lliure és essencial pels infants

1 comentario en “Parlam de joc”

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *