Jocs per dinamitzar aniversaris

Què preparam per fer un poc de festa?
En aquesta ocasió ens fa ganes escriure sobre les festes d’aniversari, donar-vos algunes idees per omplir aquestes celebracions de joc i fer passar als infants una estona agradable al costat de família i amics.
Per començar, pensam que és important tenir present la finalitat dels aniversaris: celebrar el pas del temps al costat de la gent a qui estimes. Celebrar el fer-se gran, l’estar present i poder-ho fer envoltat de les persones que fan camí al teu costat. Aquesta és la vertadera essència de la festa i pensam que no cal fer grans despeses econòmiques per fer-la especial. Pels nins i nines allò més important és poder passar temps amb els seus amics i amigues, poder bufar la seva espelma i tenir aquell moment protagonista per tant, podem fer una festa senzilla que compleixi aquests requisits. Com? Organitzant jocs o oferint materials adients. Per fer festes d’aniversari podem optar per fer-la a casa o bé fer-la a fora. Hi ha famílies que viuen a cases amb l’espai limitat i, per tant, muntar una festa amb un cert nombre d’infants és inviable i incompatible a la seva realitat, per aquest motiu, es pot optar per celebrar-ho a un parc, un bosquet o a la platja, a un espai exterior. I què podem oferir a la festa per entretenir als infants? Tot seguit us deixam algunes idees!

Festes a casa

 Si parlam d’infants entre 2 i 3 anys, es poden treure peces de construcció. Pepes, objectes de cuineta, cotxets per passejar les pepes, flassades, etc. que convidin al joc domèstic. Animals o cotxes que també convidin a fer joc simbòlic. Si l’espai ho permet, es poden oferir palanganes d’experimentació amb aigua si és estiu o arròs/pasta crua/pedretes combinat amb pots, culleres, taps… per poder manipular, omplir-buidar, transvasar, etc. Podem posar una estoneta de música i oferir elements per acompanyar els balls: maraques, xiulets, cascavells… per infants més grans de tres anys, podem preparar un espai on es puguin pintar la cara amb pintures que no taquin la roba, miralls, pinzells… o elements variats per disfressar-se. Els jocs de construcció i joc simbòlic també encara són opcions viables. Quan són més grans, al voltant dels sis anys per amunt, podem introduir jocs reglats: espais/taules amb jocs de cartes, jocs de memory, parxís… o jocs com el twister, algun tipus party..

Festes a un parc

Primer de tot, dir que cal triar un parc tranquil, on no molestem a altres usuaris i la nostra celebració no resulti una molèstia pels demés

Si la festeta va dirigida a infants entre 2 i 3 anys, es pot demanar als convidats que duguin bici/patinet i jugar tots plegats aprofitant l’espai disponible i evitant conflictes ja que tothom tendria “vehicle”. Si al parc hi ha arena, la família que organitza la festa, pot dur elements com poals, pales, rampins, pots, cotxes, camions… per aprofitar aquest element present a l’espai.

 

A més de comptar amb el joc motriu que s’ofereix amb les insfraestructures del propi parc, també es pot oferir una alternativa més duent peces de construcció o elements per disfressar-se: capells, mocadors, ulleres de sol… Per infants més grans, també podem organitzar jocs col·lectius o per equips (com el mocador, el mato, jocs de rotllanes…), mínim un adult ha d’estar pendent o fer d’àrbitre i així poder provocar empats i evitar rivalitats entre equips. A segons quines edats els infants són molt competitius i no volem que el joc es converteixi en una batalla, volem que el gaudeixin tots i totes. Jugar a conillons amagats, marcar una “rayuela” al terra amb cinta de carrosser, dur cordes per botar o organitzar una gimcana perquè entre tots cerquin un tresor. L’opció de la gimcana és interessant ja que, pot ser un joc breu, o bé ens hi podem entretenir i allargar-la fent que, primer de tot els infants es disfressin amb alguns elements senzills perquè siguin pirates, exploradors, fades, bruixes i bruixots… i entre tots hagin de seguir pistes o un mapa per arribar a un tresor. El que trobin poden ser potets per fer bombolles, baldufes, pintures de cara… o alguns elements de xocolata o llepolies. Aquest joc es pot fer com a final de festa o bé al principi i que el tresor siguin els elements per jugar. Li podem donar la forma que ens faci ganes i complicar-ho més o menys segons l’edat dels infants i la durada que vulguem que tengui.

Festes a la platja

aprofitar l’arena i l’aigua i dur poals i altres elements per poder gaudir d’aquests elements naturals. Igual que al parc, si es vol oferir altres materials, també es poden dur peces de construcció, cotxes, animals o ninots. Aquests elements es poden combinar amb l’arena i l’aigua també. Igual que al parc, si els infants ja són més grans, es poden organitzar jocs col·lectius, de proves per anar superant, una gimcana, etc.

Festes al bosc

En aquest cas, es poden dur també peces de construcció, cotxes, animals, ninots, poals o potets per ficar-hi diferents tresors, lupes per observar animalons… algunes estores/tovalloles per poder delimitar espais si es volen tombar o tenir un redol més marcat on jugar. També es poden dur elements per disfressar-se i així convertir-se en papallones, fades, exploradors…. en aquest cas, pels infants més grans, també es poden organitzar jocs. També pot ser divertit que els adults es sumin al joc i fer equips de infants contra adults! Ben segur això farà gràcia als nins i els unirà per fer equip. És important evitar la competitivitat i fomentar el plaer de jugar per jugar, sense premis. El joc i les rialles han de ser l’objectiu principal.

En totes les opcions, es pot combinar el joc amb un berenar senzill, en cas de fer-ho fora de casa, es poden aprofitar taules de pícnic, tovalloles grosses per fer un pícnic en terra (en l’arena, gespa, etc.) i fer-ho més campestre o dur una taula portàtil per poder oferir alguna cosa per menjar als convidats. En tots els casos, és important tenir cura de l’espai i arreplegar bé tot el fems i allò que haguem duit. Els infants també poden participar a l’hora d’arreplegar i així estarem inculcant valors i civisme als més menuts. Com podeu veure, una festa senzilla i ben organitzada pot ser tot un èxit! Quan els infants són més grans, poden participar en la tria i preparació de jocs i materials, ben segur els farà tanta o més il·lusió que la festeta! I vosaltres, com celebrau els aniversaris?

1 comentario en “Jocs per dinamitzar aniversaris”

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *